Karol, Dawid i Przyjaciele czyli jak łatwo ludźmi w handlu manipulować...

Na poniższych zdjęciach przedstawiam tylko garstkę bardzo popularnych napojów aromatyzowanych WINOPODOBNYCH.

Produkty te stoją na półkach we wszystkich polskich sklepach, ramię w ramię z prawdziwymi winami. I to moim zdaniem jest nadużycie graniczące niemal z przestępstwem , bo wprowadzamy w ten sposób klienta w błąd, korzystając z jego wrodzonej niechęci do czytania ze zrozumieniem informacji zawartych na etykiecie lub kontretykiecie. Producenci właśnie takich napojów bazują na wrodzonej niechęci Polaków do wiedzy i winnej edukacji.

Spróbujcie znaleźć słowo WINO na tych etykietach? A jeśli znajdziecie, to zastanówcie się w jakim kontekście ono się tam znajduje

Produkty ów powstają nie w winnicach i nie z winogron. Są to produkty niemal tożsame z popularnymi napojami typu cola, tonik i inne napoje przemysłowe, powstające w FABRYKACH, dzień w dzień, bez względu na rok, porę roku, miesiąc...
Ludzie kompletnie nie zdają sobie sprawy z tego faktu!

Aby odróżnić ziarna od plew i nie dać się nabić nomen omen w butelkę, wystarczy zastosować poniższe PROSTE kryteria :

  1. Wyrażenia, informacje podane na etykiecie lub kontretykiecie, takie jak: AROMATYZOWANE, GAZOWANE, NAPÓJ, WINO OWOCOWE, WINO Z SOKU... dyskryminują w 100% dany produkt i są próbą naciągnięcia nas na kupno czegoś, co udaje prawdziwe wino.
  2. Szukajcie ZAWSZE na butelce ROCZNIKA, daty zbioru winogron... To niemal gwarancja 99%, że macie prawdziwe wino w rękach, bo jeśli jeszcze...
  3. ....znajdziecie na etykiecie informacje dotyczące tego, z czego dane wino powstało - chodzi o nazwę odmiany winogron, np. Merlot, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Riesling... To wtedy mamy już 100% pewności 
  4. Warto też poszukać informacji o zawartości alkoholu... Minimalnie 11,5 - 12% , a maksymalnie ok. 15%.
    Kiepskie wina poznamy po tym, że mają często niską zawartość alkoholu! Zazwyczaj jest to poziom 5 - 11%!
    ZAZWYCZAJ ... bo są wyjątki (mniej jak 1% ogólnej sprzedaży), zarówno w dół, jak i w górę -> np. pyszne, lekkie, finezyjne, lekko musujące, lekko słodkie Moscato d'Asti miewają ok. 5% ... a niezwykle gęste, wyraziste, aromatyczne, krzepkie i niesamowite Sherry, Porto czy Madeiry mają ok. 17 -22% !
    ALE TO SĄ RZADKIE WYJĄTKI, a wina nie są tak tanie jak FRESCO czy KADARKA :)
  5. Szanujący się producent zawsze z dumą poda nam informacje, gdzie wino powstało, gdzie były uprawiane winogrona...i nie chodzi o kraj, a nawet jakiś makro region, tylko o gminę, mikro krainę, czasem miasteczko. Nazywamy to APELACJĄ lub DENOMINACJĄ...

4954814120824800918338928395829613846069248n
4934353420824801285005551359009424336748544n
4980552720824801718338843972298390305243136n
4925353720824802251672126742120892530163712n
4929486220824803618338654712065627542519808n
4934206220824804285005256374200310188998656n
4982162020824804585005224114644279488413696n
4954598220824805451671802888640294272630784n
4977891020824803051672044579147771394654208n
500159722082480251833876981420690223661056n

PRZYJACIELE I PARTNERZY

PREZENTY & UPOMINKI

© 2015 Kolorwina. Wykonano przez joomlaspace.pl