Ach te Primitivo
PRIMITIVO to czerwona odmiana z włoskiego obcasa. Region Pugla właśnie z niego słynie, a denominacja PRIMITIVO DI MANDURIA szczególnie. Mało jednak ludzi wie, że pradziadkiem primitivo jest chorwacki TRIBIDRAG, a współczesnym kuzynem kalifornijski ZINFADEL. Te trzy odmiany przez setki ewoluowały na tyle w swoich siedliskach, że są nieco dzisiaj inne, ale i primitivo i tribidrag i zinfandel mają te same DNA.
Primitivo (łac. primativus) to inaczej wcześnie dojrzewające grona, już w sierpniu! Stąd nazwa tej odmiany, a nie wcale, że wino jest proste, czy wręcz prymitywne.

Chciałem Wam teraz polecić jedno z najlepszych cenowo i jakościowo win z tej odmiany.
PAPALE Primitivo di Manduria DOP
Hm, śmiem twierdzić, że jest to jedne z najbardziej poważanych i lubianych win z Puglii, mając na uwadze stosunek jakości do ceny.
Winorośla do jego wytwarzania mają od 10 do 30 lat. Wino dojrzewa osiem miesięcy w 225 litrowych dębowych beczkach i wytwarzane tradycyjnymi metodami. Niby mamy tu 14% alkoholu, ale specjalnie alkohol nie bije w nozdrza. To dobrze, o to chodzi.
Barwa jest intensywna, czerwonorubinowa, z pięknymi fioletowymi refleksami, gdy wino jeszcze młode. Później traci na fiolecie, by po 3- 4 latach przejść w rubin i burgund.
Aromaty w Papale są bardzo intensywne i przypominają kombinację jagód z konfituramiz owoców czarnej porzeczki, jeżyn, wiśni, kakao i lukrecji. Bywa, że znajdujemy tu wanilię, czekoladę i nuty korzenne.
Na podniebieniu zawsze jest okrągłe, welwetowe, niemal gładkie, z długim aromatycznym finałem. Taniny są, ale grzeczne i kulturalne.

CIEKAWOSTKA: -obecnie wino dostarczane jest do Watykanu dla papieża Franciszka, ale bywało już w Watykanie wcześniej, już za Benedykta.

Primitivo raczej nie nadaje się do długiego leżakowania, ale w tym przypadku 5 lat od rocznika jest optymalne.

Papale doskonałe jest jako wino do tapasów, ale w sumie mięsa, zwłaszcza do głównych dań – od zwykłego burgera po szlachetne steki …. oraz do dojrzałych serów – tam Papale sprawdza się bardzo dobrze. Spróbujcie je jednak też z gorzką czekoladą, albo z dobrym brownie!
Moim zdaniem najlepsza temperatura podawania papale to 15C latem, a 18ºC zimą.

To wino to łowca nagród, a rok 2016 był chyba najlepszym pod tym względem. Wtedy to padły łupem:
Silver Medal MUNDUS VINI 2016,
Silver Medal AWC Vienna 2016,
Berliner Gold 2016,
Silver Decanter World Wine Awards 2016

12594537334371164163649285946668840450957188n
12623792534371163363649364749247709209948899n
126079572343711599303163717733549863257265n
12594477134371161030316262651647174157449048n
12605489634371162163649483798530365196133727n

RUMINAT Primitivo Terre di Chieti IGP

Primitivo ze środkowych Włoch??? Poważnie… można tak?
Otóż można i to z powodzeniem . Cantina ORSOGNA z Abruzji, stworzyła wino z odmiany (100% ) primitivo o nazwie:

RUMINAT Primitivo Terre di Chieti IGP
Rocznik 2017 dojrzewa cztery miesiące w akacjowych beczkach, następnie min trzy miesiące w butelce.
Produkcja biodynamiczna czyli … bez pestycydów i herbicydów, a poziom SO2 jest obnizony o przynajmniej 30% od standardu.
No i jak to w przypadku tej odmiany bywa, poziom alkoholu dość wysoki bo 14%.
Primitivo niosące aromaty dżemu wiśniowego, powideł, dymu, czekolady, ziół, pestek, spalonego drewna … to chyba nic nowego – kochamy za te klimaty primitivo, ale żeby takie wino było z Abruzji? I jeszcze BIO?
Może narażę się wielu, ale przez to, że wiele tu dojrzałej, skoncentrowanej, niemal „słodkiej” owocowej materii (wiśnie z likieru, dżem z jeżyn, jagody), to wino wydaje się być bardziej klasyczne niż wina z tej odmiany z Pugli, a szczególnie z DOC Primitivo di Manduria. Jedynie nuta ziołowa i liścia laurowego troszkę nadaje temu wino rys odmienności.

Z jednej strony mamy typowy dla primitivo konfiturowy owoc, a z drugiej przyjemnie skoncentrowane niezłym akcentem kwasowym nuty – i chyba przez to nie jest męczące. Finisz lekko pieprzny, lukrecjowy. To zgrabne, soczyste i arcyowocowe wino. Zaprawdę całkiem niezła odpowiedź Abruzji na primitivo apulijskie.

Podawajcie to wino pod zimne przystawki, dania z sosami pomidorowymi, wszelkie mięsa i średnio dojrzałe sery ... Wino serwujemy w temperaturze 15-17ºC

12709156234523950548370643343771272318506379n
12703863134523951781703856822252478087659148n
12714781834523953048370396588388483860116522n
1270527793452394971503739903584936807095186n

 

 

PRZYJACIELE I PARTNERZY

PREZENTY & UPOMINKI

© 2015 Kolorwina. Wykonano przez joomlaspace.pl